More information about our products? +31 (0)6 5124 1984

Balsahout bomen groeien van nature in de vochtige regenwouden van Midden- en Zuid-Amerika. Het natuurlijke verspreidingsgebied strekt zich uit ten zuiden van Guatemala, via Midden-Amerika, tot aan de noord- en westkust van Zuid-Amerika tot bolivia.

Balsahout verbinding van een tafel

Ecquador aan de westkust van Zuid-Amerika is de belangrijkste bron voor balsa van uitstekende kwaliteit in de wereld. En als het goed genoeg is voor de modelbouw dan kan het ook gebruikt worden voor je film of video productie.

Balsahout heeft een warm klimaat nodig met een niet al te vochtige bodem. Daarom groeien de meeste balsabomen op enige hoogte liefst tussen tropische rivieren. Ecquador heeft de ideale geografie en klimaat voor het kweken van balsabomen. De wetenschappelijke naam voor balsahout is Ochroma Lagopus. Het woord balsa zelf is Spaans wat vlot betekent, verwijzend naar zijn uitstekende drijfkwaliteiten. In Ecquador staat het bekend als Boya, wat boei betekent.

HOE GROEIT BALSAHOUT?

Er is geen balsabomen land of iets dergelijks.  Ze groeien solo of in zeer kleine, maar wijd verspreide groepen in de jungle. Eigenlijk werd de balsaboom beschouwd als een onkruidboom. Ze planten zich voort door honderden lange zaadpeulen te kweken, die zich uiteindelijk openen en, met behulp van de wind, duizenden nieuwe zaden over een groot deel van de jungle verspreiden. Elk zaadje is in de lucht op zijn eigen kleine bosje van dons, vergelijkbaar met de manier waarop paarde bloemzaadjes zich verspreiden.

HOE LANG DUURT HET voordat het balsahout bruikbaar is?

Balsabomen groeien zeer snel (zoals alle vervelende onkruiden). Zes maanden na ontkieming is de boom ongeveer 3 tot ca. 5 cm. in diameter en 3 a 4 meter hoog. In 6 tot 10 jaar is de boom klaar om te worden gekapt, met een hoogte van 18 tot 25 meter hoog en een diameter van 50 tot 120 Cm. Als je de boom zou laten groeien dan wordt het hout aan de buitenkant erg hard en gaat de boom vanuit het midden rotten. Een ‘wilde’ balsaboom kan groeien tot een diameter van 1.80 meter of meer, maar daar kun je bijna geen bruikbaar balsa meer uithalen. Het blad van de balsaboom lijkt wel een beetje op een druivenblad maar dan een beetje groter.  Als de boom jong is kunnen de bladeren wel een meter groot worden. . Ze worden  kleiner naarmate de boom ouder wordt, totdat ze ongeveer 8 – 10 20 tot 25 Cm. breed zijn. Balsa is een van de weinige bomen in de jungle die een eenvoudige bladvorm heeft. Dit feit alleen al zorgt ervoor dat de balsaboom opvalt in de jungle.

In film en video maar natuurlijk ook in het theater wordt balsahout op vele manier gebruikt in breekbare of juist super licht props / rekwisieten om mee te gooien bijvoorbeeld.

Klik voor onze rekwisieten van balsahout en props.

© Suikerglas.nl 2020. All prices mentioned on this website are excluding shipping costs and VAT.